El ballet dels gegants de Calella cantat durant el pregó de Ciutat Gegantera

A la festa del pregó de Ciutat Gegantera de divendres a la nit els gegants de Calellaen Quirze i la Minerva, ballaran el Ballet dels gegants de Calella, però d’una forma molt especial i molt emotiva. Els acompanyarà la música de la Colla de Grallers/es de la ciutat i la veu del Cor jove de l’Escola de Música Can Llobet de Calella.

El cor de joves de l’Escola de Música Can Llobet és un cor que acaba de començar aquest curs, al setembre del 2012. Tot i ser recent ja compta amb 13 noies de 12 a 16 anys, amb moltes ganes i energia, amb la voluntat per seguir sumant noves cantaires. Les directores són la Gemma Ruiz i la Marta Tarridas. En la seva curta història ja han pogut fer unes quantes actuacions amb un repertori molt variat, amb cançons tradicionals catalanes, gospel i cançons actuals de grups internacionals. Entre les actuacions que han realitzat destaca el concert en commemoració del Dia Mundial contra la Violència de Gènere, la cantada de nadales durant la inauguració dels pessebres municipals de Calella i el concert de Nadal a la seva mateixa Escola de Música Can Llobet. Aquest curs tenen previst participar d’un intercanvi amb dos cors joves més.

El Ballet dels té música, lletra. i coreografia pròpia. La música, escrita per Francesc Gay, va ser estrenada el mateix any que la parella de gegants, l’any 1935, i va ser recuperada posteriorment per Marta Tarridas gràcies al record popular. La lletra va ser publicada a un número de la revista Capaspre de l’època i gràcies a això s’ha pogut recuperar íntegrament.

La coreografia, en canvi, va ser perduda completament i va ser reinventada poc abans de la seva inauguració.

Per tal que pugueu acompanyar les noies del cor el divendres dia 10 de maig a la nit i cantar tots junts, us deixem la lletra del Ballet dels Gegants de Calella.

I

Sobre els ulls de la quitxalla
i a la cara dels més grans,
ha florit una rialla quan,
al mig de carrer balla
La parella dels gegants.

Contrapunt de dansa,
pas de minuet,
el Gegant no es cansa
de teixir el ballet.

I la Gegantessa
balla el seu costat,
com si fos mestressa
De nostra ciutat.

Balla, gegant, balla. Que riurem de grat.

II

En sentir la cantarella
que desgrana el flabiol,
de l’infant fins a la vella
tot el poble de Calella
s’alça en pes, com un cor sol.

Tothom a la plaça
amb el vestit nou,
que ara el gegant passa
moguent enrenou.

I la Gegantessa
balla el seu costat
com si fos mestressa
de nostra ciutat.

Balla, gegant, balla Que riurem de grat.

III

A ple dia o a les fosques
salta i balla el Gegantàs
l’eixerit Mastegamosques
tot moguent ses nines tosques
va davant, marcant-li el pas.

Entre amors i balles
i ofici i sermó,
neixen les rialles
de Festa Major.

I la Gegantessa
balla el seu costat
com si fos mestressa
de nostra ciutat.

Balla, gegant, balla Que riurem de grat.