Els gegants de Sant Pol de Mar faran el “Ball de l’almorratxa” per CG 2013

La Colla Gegantera de Sant Pol de Mar ha confirmat que participaran de la mostra de balls de gegants de dissabte dia 11 de maig i ho farà, ni més ni menys, que amb l’emblemàtic Ball de l’Almorratxa. És una peça que pocs cops s’interpreta fora de Sant Pol de Mar, i ens sentim molt orgullosos que els nostres amics i veïns ens distingeixin amb aquest honor.

Per aquells que no conegueu el ball, cal que sapigueu que és un dels més màgics i simbòlics del món geganter català. El gegant, el moro Ben Hassad, festeja a la geganta, la cristiana Mercè de la Murtra. A ella no li acaba de fer el pes i no l’accepta, fins que el gegant ofereix a la seva dama una almorratxa, que si ella accepta serà senyal que també accepta el festeig amb Ben Hassad. Un enginyós artefacte mecànic fa que el gegant estengui el braç vers ella. Però la Mercè li agafa el recipient de vidre amb molta destresa, gràcies a la perícia i saber fer dels geganters, i la llença a terra davant seu. L’almorratxa es fa miques i tots els infants del poble s’abraonen cap als cristalls per agafar-ne un bocí, ja que, segons diuen, porta bona sort.

Els gegants de Sant Pol de Mar són construïts per l’escultor de Solsona, Manel Casserras. Es van estrenar el 24 de juliol de 1985.

Des de la Colla de Geganters/es i Grallers/es de Calella volem donar les gràcies als geganters de Sant Pol de Mar per donar un nou punt de prestigi i rellevància a Ciutat Gegantera 2013.